THE SECOND FREEDOM


EN

In The Second Freedom, the two performers test the limits of freedom of speech and morality. Leaving spectators bewildered in their astonishment, Jurišić and Reba cross the lines between what should and what shouldn’t be done on stage with an ease of seductive iconoclasts.
We see a dissolution of the boundary between performers’ private and public realm, while wondering whether it is allowed to literally piss on words in order to make a particular thought, scene, or material work. We are submerged in perceptions of secretion as something desirable and of utter importance in interrogating the boundaries of prohibition. Straightforward and bold, Jurišić and Reba have no hesitations. Avoiding the use of conventional ways of (patriarchal) politics and promoting a female (not necessarily feminist) perspective without caring one iota about whether or not this comes across as adequate, the Second Freedom confronts social consensuses and treats authorities as completely obsolete.

SI

V Drugi svobodi izvajalki preizkušata omejitve svobode govora in morale. Jurišić in Reba prevzameta vlogo zapeljivih ikonoklastk, ki na odru znova in znova z lahkoto prestopata meje sprejemljivega in pri tem za sabo puščata popolnoma osuplo občinstvo. Izvajalki pred nami trgata zastor, ki njuno zasebnost ločuje od javnega; med ogledom se bomo vprašali, ali se je v imenu upodabljanja neke določene misli, prizora ali vsebine dopustno na besede dobesedno poscati. Pogreznemo se v percepcijo izločka kot nečesa zaželenega, nečesa, kar je ključnega pomena za preizpraševanje meja prepovedanega. V svoji neposrednosti in drznosti se Jurišić in Reba ne ustavljata pred ničimer. Konvencionalnim pristopom (patriarhalne) politike se Druga svoboda v celoti izogne. Namesto tega promovira žensko (ne pa nujno feministično) perspektivo in se niti malo ne ozira na to, kakšen vtis pri tem pusti. S tem se družbenim konsenzom zoperstavi, kot da vsakršna avtoriteta spada le še na smetišče zgodovine.


CREDITS


Created by Leja Jurišić & Teja Reba; Performed by Leja Jurišić & Teja Reba; Scenography, Light Design & Costumes by Petra Veber; Music by Davor Herceg; Produced by Bunker; Coproduced by Pekinpah; Supported by: Ministry of Cuture Republic of Slovenia, City of Ljubljana - Department of Culture
Photo by Nada Žgank

SHOWS


LJUBLJANA (Old Power Plant), 20 February 2015
LJUBLJANA (City of Women), 4 October 2014
PODGORICA (FIAT), 8 September 2014
LJUBLJANA (Old Power Plant), 22 May 2014
LJUBLJANA (Old Power Plant), 21 May 2014
LYON (Les Subsistances), 19 April 2014
LJUBLJANA (Old Power Plant), 5 April 2014
LJUBLJANA (Old Power Plant), 4 April 2014
LJUBLJANA (Old Power Plant), 24 November 2013
LJUBLJANA (Old Power Plant), 23 November 2013
LJUBLJANA (Old Power Plant), 22 November 2013
LJUBLJANA (Španski borci), 28 September 2013
LJUBLJANA (Old Power Plant), 15 June 2013
LJUBLJANA (Old Power Plant), 14 June 2013
LJUBLJANA (Old Power Plant), 13 June 2013

PRESS


EN

Abolishing the limit between an artistic gesture and ‘life as such.’
Nenad Jelesijević, Radio Študent, Slovenia, 17 June 2013

Today Leja Jurišić and Teja Reba form part of a milieu, composed of the most exciting Slovenian dancers of the younger generation and they are, without a doubt, the boldest of them all.
Mojca Kumerdej, DELO, Slovenia, 27 July 2013

SI

Avtorici v Drugi svobodi združita nekaj motivov iz svojih prejšnjih solo in skupnih komadov, ki jih razvijata v eksperimentalnem duhu, brez odvečnega obremenjevanja z natančnim določanjem dramaturških mej predstave. Strah pred svobodo se spet izkaže kot simptom zavrte seksualne oziroma politične emancipacije, ki zahteva samoorganizacijo procesa osvoboditve.
Nenad Jelesijević, Radio Študent, 17 June 2013

Leja Jurišić in Teja Reba sta naši najdrznejši odrski umetnici. Čeprav smo ju dotlej že poznali kot plesalki in koreografinji, sta se dokončno izstrelili kot celoviti odrski ustvarjalki. Seveda ne le zato, ker sta na odru, da bi podkrepili svoje sporočilo, pripravljeni na vse … temveč tudi zato, ker sta duhoviti, prodorni, prava osvežitev slovenskih odrov.
Vanja Pirc, Mladina, 15 November 2013

Koreografinji, plesalki in performerki Leja Jurišić in Teja Reba, znani tudi kot tandem Bele grudi, sta prvič presenetili leta 2009 s projektom Med nama, ki je uvedel njun transgresivni humor, naskakovanje stereotipov, ludizem, prevpraševanje telesa. S projektom Zofa se je igra besed kazala kot lucidni preblisk, kot nadrealistični absurd ali politična nekorektnost, kakršno sta manifestirali tudi z vdorom na okroglo mizo Rehearsing freedom, kjer so v navzočnosti takratnega ministra Simonitija debatirali o svobodi vaj, obenem pa zavzeli prostor za vaje… Predstava Druga svoboda je s tematizacijo spola in telesa znova udarila na polno.
Tanja Lesničar - Pučko, Dnevnik, 4 April 2014


READ MORE PRESS︎︎︎